top of page
WB.jpg
WA.jpg
vcd (3).jpg

AYRINTILI GEBELİK ULTRASONU 

        (ANOMALİ TARAMASI)

Ayrıntılı (detaylı) ultrason ne demektir?

Gebeliğin 18-24. haftalarında yapılan, fetal anatomi ve gelişimini sistem ve organ bazında detaylı olarak değerlendirip fetüste herhangi bir anomali olup olmadığını saptamak için kullanılan görüntüleme yöntemidir.

Bu incelemede bebeğin baş, beyin, yüz, kalp, göğüs, karın, omurga, kas-iskelet sistemi, gibi tüm bölge ve sistemleri ayrı ayrı ve farklı planlarda detaylı ve dikkatli bir şekilde incelenir.

                        

Ayrıntılı (detaylı) ultrasonun alternatif adları nelerdir?

Ayrıntılı ultrason ayrıca; ikinci trimester anatomi taraması, fetal anomali taraması ve fetal anomaliler için hedef görüntüleme isimleri ile de adlandırılmaktadır.

 

Ayrıntılı ultrason neden her gebeye yapılmalıdır?

Gelişim gösteren bebekler içinde, yüksek riskli olanları saptamak için ayrıntılı ultrason vazgeçilmez ve en önemli görüntüleme yöntemidir. Genel popülasyon içinde yapısal anomali riski %2 civarındadır. Ayrıntılı ultrason sırasında bir anomalinin tespit edilmesi doktorunuz tarafından size açıklanacaktır.

 

Bu durumda ileri bir araştırma gerekip gerekmediği konusunda yönlendirilip, doğum öncesi/doğum sonrası bebeği bekleyen sorunlar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlanacak böylece tedavi rehberlik ve yönetimi açısından seçenekler artmış olacaktır. Ayrıntılı ultrasonda herhangi bir organ sisteminde var olan anormalliğin rapor edilmesi doğum sonrası erken müdahale seçeneği gerekip gerekmediği konusunda yol gösterecek ve doğum sonrası bebekte gelişebilecek olası olumsuz sonuçların önüne geçilebilmesine imkân tanıyabilecektir.

 

Ayrıntılı ultrason için en uygun zaman nedir?

18. ile 24. hamilelik haftaları ayrıntılı ultrason için en uygun zamandır.

Ayrıntılı ultrason ile bebekteki tüm sorunlar tespit edilebilir mi?

Üst düzey bir ultrasonografi cihazı ve en önemlisi bu alanda deneyimli bir doktor eşliğinde fetüsteki anormallikler çok yüksek oranda tespit edilmesine rağmen her hastalığın tanısını koymak mümkün değildir.

Deneyimli bir elde gerçekleştirilen ayrıntılı ultrason bebeğinizi kontrol etmenin ve belirli gebelik komplikasyonlarının riski artırıp artırmadığınızı belirlemenize yardımcı olan en iyi görüntüleme yöntemidir. Ayrıntılı utrasonun normal olması fetüs durumu hakkında hem aileler hem de doktorlar için oldukça güven verir, ancak %100 garanti vermez. Bu durumun en önemli nedenleri bebekteki bazı kusurların ultrasonda bulgu vermemesi ya da geç ortaya çıkmasıdır. Örneğin, bebekte yapısal değişikliklerle ilişkili olmadığından, serebral palsi, öğrenme güçlüğü veya otizm gibi sorunlar ultrason ile tespit edilememektedir.

4 Boyutlu ultrason hangi haftalarda yapılabilir?

Kliniğimizde yaklaşım olarak 4 boyutlu ultrason, 18­-24. haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı ve incelemeye katkı sağlayıcı bir görüntüleme yöntemi olarak yapılır. 26. gebelik haftasından sonrası ise bebeğin yüz hatları belirgin olacağından 4 boyutlu ultrason ile çok daha net görüntüler elde edilebilecektir.

bottom of page